Fasträntekonto

Det finns två olika sorters sparkonton: sparkonton som ger dig en rörlig sparränta och de som ger dig en fast ränta. Sparkonton med fast sparränta brukar kallas för fasträntekonton och nu ska vi visa dig vad ett fasträntekonto är för något och hur det fungerar.

Fast sparränta

Du får en viss förutbestämd sparränta när du öppnar och sätter in pengar på sparkontot. Denna ränta brukar vara mycket högre än den rörliga sparräntan, vilket är anledningen till att vi på Bästasparkonto.se rekommenderar våra besökare att spara på ett sådant sparkonto.

Bindningstid

För att få en hög fast ränta måste du binda pengarna på ditt sparkonto under en viss tid. Vanligast är att man låser pengarna på kontot i 1 – 3 år, men det finns så korta bindningstider som 3 månader och så långa bindningstider som 5 – 10 år.

När du väl har bundit pengarna på sparkontot får du inte röra dem alls, men det är ju bara bra om man verkligen vill spara pengar. Om du hamnar i en riktig kris och verkligen måste plocka ut pengar från ditt sparkonto får du antingen betala en saftig uttagsavgift eller så minskas din sparränta eftersom du då inte uppfyller de krav som ställs för att du ska få en riktigt hög sparränta. Det finns emellertid några fasträntekonton som tillåter något enstaka uttag under bindningstiden, men då brukar sparräntan oftast vara lite lägre.

Kräver en klumpsumma

När du ska spara på ett fasträntekonto placerar du en större summa pengar på kontot på en gång, oftast måste du sätta in minst 10 000 kr. Det är alltså inte så att du sätter in några hundralappar eller tusenlappar i månaden på sparkontot utan du sätter in allt på en gång. Om du inte har någon större summa sparpengar kan du alltid börja spara på ett sparkonto som har en rörlig sparränta tills du fått ihop tillräckligt mycket pengar som du kan sätta in på ett fasträntekonto.

Hög sparränta

Fasträntekonton ger dig en högre sparränta än vad sparkonton med rörlig sparränta ger dig. Ju längre tid du binder pengarna på sparkontot desto högre sparränta får du. Vi på Bästasparkonto.se rekommenderar emellertid inte att du binder pengarna i 5 – 10 år i lågräntetider eftersom räntan under denna tid förmodligen kommer att höjas och då kan du gå miste om en ännu bättre sparränta lite längre fram i tiden.