Flexibelt sparkonto

Om du vill lägga undan pengar löpande på ditt sparkonto och kunna ta ut pengar från det precis när du vill så ska du välja ett sparkonto som har en rörlig ränta. Det är också sådana konton som folk brukar månadsspara på. De sparkonton som har en hög fast sparränta fungerar tyvärr inte för månadssparande eftersom man på dessa konton bara gör en enda större insättning och sedan binder pengarna i flera månader eller år, vilket innebär att man inte får röra pengarna innan bindningstiden har löpt ut. Så om du vill kunna månadsspara och få mer flexibelt sparande bör du öppna ett sparkonto som:

  • Har en rörlig sparränta. Denna ränta brukar vara lägre än den fasta sparräntan men om du vänder dig till en av de banker vi presenterar här på bästasparkonto.se har du möjlighet att få en rörlig sparränta som är högre än vad de vanliga storbankernas fasta ränta är.
  • Har låga insättningskrav. Hos vissa banker behöver man inte sätta in ett enda öre när man öppnar ett flexibelt sparkonto med rörlig ränta medan andra banker kräver ett insättningsbelopp på en hundralapp.
  • Tillåter flera insättningar. Du kan alltså sätta in pengar på sparkontot så fort du får lite pengar över. Du bör även månadsspara lite så att du får ett mer disciplinerat sparande.
  • Tillåter fria uttag. Du får ta ut pengar från ditt sparkonto när du vill utan att betala någon avgift för det. Däremot kan de ta någon dag innan pengarna betalas ut.

Om du inte har sparat ihop några pengar än rekommenderar vi att du börjar månadsspara och när du har fått ihop en hyfsat stor summa pengar bör du föra över dem till det bästa sparkontot: det med fast ränta.