Insättningsgarantin

På bästasparkonto.se hittar du såväl sparkonton som omfattas av den statliga insättningsgarantin och de som inte gör det. Gemensamt för alla dessa sparkonton är att de ge dig en mycket bättre sparränta än vad de största bankerna ger dig, men de sparkonton som inte skyddas av insättningsgarantin ger dig den allra högsta sparräntan. Det är därför du även hittar sådana sparkonton här, för vårt mål är ju att presentera marknadens bästa sparkonton och då kan vi inte skippa de sparkonton som högst sparränta, eller hur?

Så skyddas ditt sparkonto av insättningsgarantin

Fördelen med att spara pengar på ett sparkonto som omfattas av insättningsgarantin är att staten ersätter dina sparpengar om banken du sparar på skulle drabbas av en konkurs. Så här ser reglerna och ersättningen ut:

  • Du får ersättning för allt du har förlorat upp till 100 000 Euro. Kursen för hur mycket det är i svenska kronor är den mittkurs som gäller på Stockholmsbörsen den dag finansinspektionen beslutar att insättningsgarantin ska börja gälla, vilket normalt är samma dag som banken går i konkurs.
  • Den maximala ersättningen gäller per bank och person. Det innebär att du inte kan få mer än 100 000 Euro i ersättning för en bankkonkurs även om du har flera bankkonton på banken. Om du delar sparkonto med någon får ni emellertid max 100 000 Euro var i ersättning för era förlorade sparpengar.
  • Du får även ersättning för den ränta du skulle ha fått av banken fram tills du har fått dina pengar av riksgälden.
  • Du behöver inte lyfta ett finger om banken du sparar på skulle gå i konkurs, riksgälden hör av sig till dig.
  • Du får din ersättning inom 20 dagar från den dag insättningsgarantin sattes in.

Sparkonto utan insättningsgaranti

Om du har ett sparkonto som inte skyddas av insättningsgarantin förlorar du tyvärr dina sparpengar om kreditbolaget skulle gå omkull. Det är därför som vi bara presenterar sparkonton som finns hos stabila och väletablerade kreditbolag där risken för konkurs är liten, men självklart kan även stabila företag gå omkull om det vill sig riktigt illa.